text
eng

Cech profesionálních včelařů ČSV, o.s. – tisková zpráva 22. května 2013

22.05.2013

Vznik Cechu profesionálních včelařů byl vyvolán specifikou českého včelařství. Česko patří ke státům s nejvyšším počtem včelařů na obyvatele. Krajina v ČR je silně, ale nerovnoměrně zavčelena. Od roku 2000 začaly vznikat větší včelí farmy. Jejich rozvoj ale omezuje nevyhovující legislativa a vysoké vstupní náklady, bez možnosti odpovídajících dotací. Novým farmářům chyběly informace z oboru, chyběly metodiky, přehledy o potřebné technice.

To byl jeden z důvodů, proč jsme přemýšleli o založení organizace, která by pomohla zlepšit podmínky pro profesionální včelaření. Situace se ale dodnes moc nezlepšila, a to i přesto, že se vedle zakladatelů pustila do řešení řada odborníků a výborných včelařů - profesionálů. Farem naopak ubývá. Proč jen tomu tak?

Drobní včelaři (kterých je velká většina) jsou nyní schopni realizovat odbyt svého medu přímým prodejem a to díky zvýhodněné legislativě, ale i vás, novinářů. Med přímo od včelaře má svůj zvuk. Vzrůstající informovanost spotřebitele jim přivádí zákazníky. Bohužel snadnost odbytu a daňové osvobození drží nízké ceny medu. K tomu se přidají prodeje falšovaných medů a výsledkem je, že cena kvalitního českého medu je nejnižší v celé Evropě. Tyto nerovné podmínky by se měly změnit a potom je předpoklad, že budou vznikat včelařské provozy, které jsou schopny přinést nejen dost pracovních míst, ale i daňové přínosy.

Tvrdou pravdou je i ten fakt, že za současného stavu a za platných podmínek nelze počítat s uplatněním českého medu v obchodních řetězcích, prostě není k dispozici. Nefunguje výkup a existující malé množství farem si již vybudovalo vlastní odbyty.

Odhadem se v ČR ročně vyprodukuje kolem 15 tisíc tun medu. Letos tuto skutečnost zřejmě nepříznivě ovlivní skutečnost, že většina velkých provozů zaznamenala po zimě vyšší ztráty, než je obvyklé. K problematice se dále připojují nemoci, které v mnoha případech snižují stavy včelstev. Starosti dělá i to, že se snižuje účinnost některých používaných léčiv a žádné náhrady nejsou připraveny. Zimní generace včel se letos obměňovala v pozdějším termínu a tak na jarní květy bylo málo včel. Nyní se již síla včelstev vyrovnala, ale první medy budou o něco později než obvykle.

Česko sice patří k nejvíce zavčeleným krajinám Evropy, ale pokud budou problémy pokračovat nebo dokonce vzrůstat, tak může být vše jinak. Zavčelení je velice nerovnoměrné, nejvíce včelstev najdete okolo obcí a měst. Zavážení včel k zemědělským plodinám a do volné přírody provádějí jen včelaři s větším počtem včelstev. Takže i přesto, že Česko má nejvíce včelstev na jednoho obyvatele, zůstávají místa bez včel. Jedna perlička pro vás na závěr. V Evropě je vžitý názor, že nejvíce včelařů na počet obyvatel má Řecko, ale porovnejte si statistiku. Ta říká, že tam včelaří 20 tisíc včelařů. U nás je to na přibližně stejný počet obyvatel více jak 46 tisíc včelařů.

Petr Táborský, výkonný sekretář cechu - úvod do propblematiky
MVDr Ludvík Bělohlávek , farmář, člen výkonné rady cechu - zdraví včel
Ing. Martin Macháček, mluvčí cechu - falšování med

IČO: 47674768 DIČ: CZ47674768
datová schránka: guzadjj

Agrární komora České republiky
Blanická 383/3
779 00 Olomouc

sekretariat@akcr.cz
 Mapa jak k nám

Agrární komora České republiky
Počernická 272/96

www.agrocr.cz
 www.akcr.cz

Agrární komora České republiky je zapsána v obchodním rejstříku vedeného u Krajského soudu v Ostravě, oddíl XIV, vložka 571.

Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky Creative Commons License