text
cz
eng

Dobroty ze dvou regionů

16.07.2013


O agrární komoře je známo, že k aktuálním tématům se pohotově skoro okamžitě vyjadřuje na tiskových konferencích. Konají se pravidelně, tak dvakrát do měsíce. V poslední době se týkala frekventovaného tématu – udílení diplomů vítězům v soutěži o nejlepší Regionální potravinu.

Naposledy na tiskové konferenci v sídle Agrární komory ČR ve Štěpánské ulici vystoupili zástupci dvou vítězných firem. V prvním případě to byli otec a syn Tomášové Kořínkové z Rudic nedaleko od Luhačovic. Odnesli si diplom s Perlou Zlínska, jak se vítězům v tomto regionu uděluje cena nejvyšší kvality, a to za ovocný mošt z čisté ovocné šťávy s označením Ovocňák.

Tradiční šumavské uzeniny od Šnebergrů

V druhém případě šlo také o rodinnou firmu, v jejímž čele stojí opět otec a syn Michalové Šnebergrové ze Železné Rudy. Firma se přesně jmenuje Řeznictvíuzenářství Šnebergr a právě za vynikající klobásy získala diplom Regionální potraviny Plzeňského kraje. Šnebergrovi tak navázali na šedesátiletou tradici předků a vyrábí šumavské certifikované výrobky, uzeniny podle rodinné receptury. Jak otec i syn tvrdí, nepoužívají do výrobků separáty, obilné náhražky masa ani kůžové emulze. Jatečná zvířata z ekologického chovu nakupují od Měcholupské zemědělské společnosti a jsou pyšní na to, že zvířata jsou volně na pastvinách, nepřeváží se na jatky na velké vzdálenosti a jednoduše řečeno, netrpí. Jejich maso má v oválném označení razítkem znaménko BIO CZ 601. „Všechny naše výrobky jsou bezlepkové,“ hlásá cedule u prodejny, která je v Železné Rudě stejně jako řeznický provoz a jídelna. Dědeček nastavil kvalitě pomyslnou laťku do výšky a ani syn s vnukem nechtějí rodinné tradici dělat ostudu. Tuto jednoduchou profesní zásadu prozradil novinářům na tiskové konferenci v Praze v sídle Agrární komory ČR prostřední Šnebergr, otec Michala, který hned po převzetí vítězného poháru s označením Regionální potravina v Plzni prodával speciality na prostranství u městského úřadu.

Michal senior dále uvedl, že v Železné Rudě navíc dělá starostu a hanba by jej fackovala, kdyby se v jejich prodejně lidé měli setkávat s nekvalitou. Za svými výrobky a rodinnou recepturou si stojí a může ji směle i propagovat stejně jako podporuje místního pekaře, cukráře a všechny ty šikovné živnostníky, kteří se v Železné Rudě snaží lidem zpestřit život a nabízet na jejich stůl to nejlepší ze šumavských specialit. A nejen jim, za těmito dobrotami jezdí stále víc zákazníků i z Německa, nejen ze širokého okolí. Zatímco naši lidé si rádi kupují i bavorské klobásy, které Šnebergrovi mají v nabídce, němečtí turisté dávají přednost místním specialitám. Jsou velmi chutné a přece jen svou skladbou suroviny a koření trochu jiné, než co mají v Německu.


Regionálně by se rádi Šnebergrovi dostali do nabídky Billy. Stačilo by jim, kdyby se jejich výrobky objevily v nabídce Billy v celém plzeňském regionu, aby si je mohli ochutnat v širokém okolí. Proto Agrární komora ČR, jako tomu bylo i v jiných případech biopotravin, tuto nabídku Bille předá, na tom je ostatně postavený už po tři roky probíhající projekt na náhradu zahraničních biopotravin neméně tak dobrými a kvalitními českými.

Zdravé nápoje z tuzemských sadů

Jako reakce na stále stoupající podíl „nepravých“ potravin v obchodech a na znehodnocování jména výrobců kvalitních surovin a produktů v zemědělské prvovýrobě vznikla v roce 2011 myšlenka produkovat čistý ovocný mošt. „Můžeme tak říci, že logicky navazuje na to, co jsme již začali s čerstvým nepasterovaným mlékem. Snaha nabídnout kvalitní potravinu zdravě uvažujícím lidem,“ sdělil novinářům Tomáš Kořínek, generální ředitel firmy Toko. Zatímco on potvrdil médiím, že zájem o mléko z mlékomatů neklesá a stručně se vyjádřil k jejich provozu, syn Tomáš se zase věnoval Ovocňáku a získání certifikátu na Regionální potravinu.


„V České republice máme na 180 mléčných automatů. Z původního počtu jich tak dnes stabilně funguje asi 90 %. Rozmístili jsme je i na slovenský trh, kde je asi čtyřicet automatů, a na polský trh, kde je jich šedesát. Tam zájem o poctivé mléko z farmy stále roste. Pomalu cítíme, že opětovně roste zájem českých spotřebitelů o čerstvé mléko a jsme přesvědčeni, že během následujícího roku prodělají automaty svou renesanci a jejich počet začne opět růst,“ řekl Kořínek.


Firma Toko se letos ve Zlínském kraji především u spotřebitelů prezentuje Ovocňákem a k němu se vyjadřoval Kořínek junior. „Pro výrobu používáme výhradně ovoce produkované v certifikovaných sadech nebo při jehož pěstování se využívají ekologicky přijatelné metody s důrazem na ochranu životního prostředí a lidského zdraví. Zde jsou dodržovány přísné podmínky pro použití chemických látek a hnojiv v takzvaném systému integrované produkce,“ uvedl.


Suroviny pro tvorbu moštů pochází převážně od sadařů z Moravy, případně od dalších českých a slovenských pěstitelů. „Celoroční dodávku moštů jsme schopni zajistit díky skladování jablek ve skladech ULO (ultra low oxygen) bez přístupu vzduchu. Měkké ovoce, které nestihneme zpracovat, zamrazíme a postupně zpracováváme až do další sezóny. Hlavním cílem je nabídnout kvalitní produkt z českých zemí českému spotřebiteli. Naše nabídka je vedle kvality vstupní suroviny postavena na široké škále lisovaného ovoce a zeleniny, k dnešnímu dni nabízíme patnáct druhů ovocných moštů a stále pracujeme na přizpůsobování nabízeného produktu potřebám spotřebitele. Vedle třílitrových, pětilitrových a desetilitrových objemů připravujeme i produkci menších balení,“ konstatoval Tomáš Kořínek.


Vysvětlil i princip balení bag-in--box. Jeho hlavní předností je schopnost uchovat mošt v nezměněné kvalitě po velmi dlouhou dobu. Mošt je po vylisování ošetřen pasterací při 78 °C a okamžitě plněn do potravinářského pytle, který je vakuově uzavřen výpustným ventilem. Vak je následně vložen do kartónové krabice, která zabraňuje přístupu světla. Tak vyrobený, ošetřený a uložený mošt je možné skladovat minimálně šest měsíců, aniž by se změnila jeho chuť, obsah vitamínů a čerstvost. Obal zamezuje oxidaci, která je hlavní příčinou znehodnocování potravin. Po otevření čepujete mošt ventilem, který zamezuje přístupu vzduchu do pytle. Pytel se kolem tekutiny totiž smrskává až do úplného vyčerpání svého obsahu. Díky tomu vydrží mošt po otevření čerstvý až čtyři týdny,“ uzavřel Kořínek junior představení dalšího výrobku s certifikátem Regionální potravina. I tato rodinná firma už oslovila Billu se žádostí o možnost být v její nabídce.

Eugenie Línková

IČO: 47674768 DIČ: CZ47674768
datová schránka: guzadjj

Agrární komora České republiky
Blanická 383/3
779 00 Olomouc

 sekretariat@akcr.cz
 Mapa jak k nám

Agrární komora České republiky
Počernická 272/96
108 00 Praha 10

 www.agrocr.cz
 www.akcr.cz


Agrární komora České republiky je zapsána v obchodním rejstříku vedeného u Krajského soudu v Ostravě, oddíl XIV, vložka 571.

Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky Creative Commons License

Copyright © 2010-2017 - vyroba-www.cz