text
cz
eng

Udílely se regionální ceny

11.06.2013


Na slavnostní udílení cen nejlepším regionálním výrobkům Plzeňska se ve čtvrtek 23. května během dne trousili lidé po desítkách a u stánků se nakupovalo a ochutnávalo. Ani déšť neodradil Plzeňáky a stovky zájemců z dalších regionů o kvalitní české potraviny z tohoto kraje od farmářského trhu. Vše ale začalo úderem desáté hodiny, kdy na improvizovaném pódiu u krajského úřadu na Festivalu regionálních potravin pěti firmám a šesti výrobkům slavnostně předal hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec a náměstek ministra zemědělství Jiří Mach ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje.

Vítězné regionální výrobky vyhrály v konkurenci 52 produktů od 22 výrobců. Ocenění uděluje již čtvrtým rokem ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů.

Některé firmy vítězí opakovaně

„Výrobky přihlášené do soutěže posuzuje odborná komise nezávislá na daném regionu. Za čtvrtý rok existence soutěže vidíme, že některé firmy vítězí opakovaně. Je to dáno především výjimečnou kvalitou a poctivým zpracováním jejich výrobků, potvrzuje se tak jejich prvenství v oboru,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl. „Těm, kteří se chopí příležitosti a dokážou značku marketingově využít, může ocenění značně pomoci,“ doplňuje ministr.


To je případ Zpracovny ryb Klatovy, která získala ocenění doposud v každém ročníku soutěže. „Do našich uzených ryb nepřidáváme žádné konzervanty ani ochucovadla, zkrátka nic, co tam nepatří. Používáme pouze sůl a rybu,“ vysvětluje tajemství úspěchu ředitel Zpracovny ryb Klatovy Jiří Hnojský. V letošním roce uspěli s Uzeným sivenem s hlavou.


Opakovaný úspěch zaznamenalo i Řeznictví a uzenářství Herejk, v letošním roce s Přešínskou tlačenkou, i když nabízené klobásy a špekáčky, které se na slavnosti ochutnávaly, byly jak „za starých časů“, kdy se ještě v řeznictví dodržovaly normy. Každý výrobek tak měl a dokonce musel vykazoval složení tak, jak určovala norma. Jinak byly pokuty a inspektoři i veterináři si pak ve firmě takzvaně podávali dveře.


Společnost Lukrena zase lákala na vítězná Sušená jablka, ale i v jejím případě, kdo ochutnal sušené švestky, neodolal, a musel koupit alespoň jeden sáček.

Farmářský trh s vítěznými výrobky

Součástí festivalu Regionálních potravin byl také farmářský trh s vítěznými výrobky ze všech ročníků soutěže. Návštěvníci mohli navštívit kulinářskou show v podání vítěze soutěže Vaříme s Regionální potravinou – Hotelové školy Plzeň – nebo člena národního týmu kuchařů České republiky Patrika Bečváře. „Novinkou letošního festivalu byly dílny farmy Moulisových, kde si veřejnost mohla vyzkoušet, jak se dojí kráva, stlouká máslo nebo mele obilí,“ uvedl za pořadatele festivalu Ivo Šašek z Místní akční skupiny Pošumaví. A že o to byl zájem, není divu. Malé děti jedno za druhým přicházely podojit kravičku a bylo jim jedno, že ze struků tekla voda namísto mléka. Když se ale podařilo vymáčknout tekutinu, byly děti hrdé na to, že už umí dojit. My jsme zjistili, že rodina Moulisových školí nejen na trzích, ale zpřístupňuje svou farmu návštěvám a jako jedna z mála farem v České republice produkuje i hovězí biomaso a spolupracuje dokonce s farmou Sklenářových na Jihlavsku, kde se zase ekologicky chovají prasata a i jejich maso je s cedulkou bio. A co víc, na tomto farmářském trhu nebyli s tímto označením vysoké kvality jediní, další řeznická firma se jménem Michala Šnebergra z Železné Rudy také vyrábí v kvalitě bio. Jak sám majitel prozradil, živnost navazuje na šedesátiletou tradici předků a drží se jejich sloganu, že řemeslná tradiční výroba je návratem ke kvalitě.

Eugenie Línková

IČO: 47674768 DIČ: CZ47674768
datová schránka: guzadjj

Agrární komora České republiky
Blanická 383/3
779 00 Olomouc

 sekretariat@akcr.cz
 Mapa jak k nám

Agrární komora České republiky
Počernická 272/96
108 00 Praha 10

 www.agrocr.cz
 www.akcr.cz


Agrární komora České republiky je zapsána v obchodním rejstříku vedeného u Krajského soudu v Ostravě, oddíl XIV, vložka 571.

Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky Creative Commons License

Copyright © 2010-2017 - vyroba-www.cz